گروه آموزشی نگارگری شهرستانهای تهران

معرفی مواد رنگزای طبیعی

سه شنبه, ۵ آذر ۱۳۹۲، ۰۸:۳۱ ب.ظ
مواد رنگزای طبیعیدسته‌ای از رنگینه‌هایی با ثبات عالی و متوسط هستند که ریشه گیاهی و حیوانی دارند و بیشتر در رنگرزی سنتی نقش مؤثری دارند.[۱]روناس، اسپرک، نیل، گلبابونه، برگانگورعسگری،چغندر، پوستپیاز، برگ درختتوت،وسمه،گل رنگ، گلجعفری، برگانجیر، پوستانار،بلوط، پوستگردو، هلیله،سماق،زعفران، جا شیر و غیره از گیاهانی هستند که در ایران یافت شده و از مواد رنگزای آن‌ها در رنگرزی استفاده می‌شده‌است.[۲][۳][۴]
  • وسمه: کشت این گیاه توسط انسان دارای قدمت زیادی‌است. به دلیل داشتن زندگانه‌ای آبی و بنفش از عصاره گیاهی آن برای رنگرزی استفاده می‌کنند.[۵]
  • روناس: ماده رنگزای روناس ترکیبی‌است به نامآلیزارینکه در ریشه آن قرار گرفته‌است. با کم و زیاد کردن درصد دندانه و نوع آن، از این ماده شیدهای قرمز به دست می‌آید.[۶]
  • تمشک: این گیاه بیشتر در مناطق مرطوب و شمال ایران می‌روید و مصرف خوراکی دارد و جوانه‌های گیاه قسمت رنگ زای آن محسوب می‌شوند و در فصل بهار جمع آوری می‌گردد و از آن رنگ خاکستری تیره حاصل می‌گردد.[۷]
  • اسپرک (ورث): گیاهی‌است که در تمام نقاط ایران یافت می‌شود. با رنگینه آن انواع رنگ‌های زرد به دست می‌آید مثل طلایی، زرد، زرد طلایی، زرد کدر و شفاف.[۸]
  • نیل: ایندیگو یا نیل، برای تهیه شیدهای آبی تاسرمه‌ایاستفاده می‌شود. گاهی نیل را در جاشیر، همراه با دندانه می جوشانند و رنگسبزمی‌گیرند و با افزودن روناس به آ ن رنگبنفشمی‌سازند. ازوسمهنیز رنگ آبی به دست می‌آید.[۹]
  • مازو: از مازو در صنعت چرم‌سازی، مرکب سازی، رنگرزی و نیز پزشکی برای درمان سوختگی‌ها بهره می‌برند. مازوها انواع و رنگ‌های گوناگونی دارند. بهترین مازوها از برخی گونه‌های بلوط (مانند Pedunculate Oak) به دست می‌آید.[۱۰]
  • سرخس وحشی: این گیاه بیشتر در مناطق مرطوب و شمال ایران می‌روید و ماده رنگ زایی آن در سر شاخه‌های گیاه یافت می‌شود و از آن رنگ سبز متمایل به زرد و خاکستری به دست می‌آید (رنگ سبز مایل به زرد با رعایت نسبت مواد دندانه بستگی خواهد داشت).[۱۱]
  • پیاز: گیاهی یک ساله که مصرف خوراکی دارد و قسمت رنگ زای آن در پوست نازک یافت می‌شود و از آن رنگ‌های مسی، نارنجی و پوست پیازی حاصل می‌گردد.[۱۲][۱۳]
  • پوست انار: ماننداسپرکرنگ زرد تولید می‌کند ولی ثبات آنرا ندارد. از گلزعفران، برگ مو (دراراکو مناطق مرکزی ایران)، جاشیر (درفارس) و گندل (درلرستانوکردستانو دیگر مناطق غربی ایران) نیز رنگ زرد ونارنجیبه دست می‌آید.[۱۴][۱۵][۱۶]
  • پوست گردو: ماده رنگزای موجود در پوست گردو ترکیبی‌است به نام جاگلون که با آن انواع شیدهایقهوه‌ایروشن تامشکیوخاکستریرا می‌توان ایجاد نمود. تنوع این رنگ‌ها بستگی به استفاده از دندانه‌ها و مواد کمکی افزوده شده دارد. از گیاهسماقنیز برای تهیه رنگ‌های قهوه‌ای استفاده زیادی می‌شود.[۱۷][۱۸]
  • جفت: جفت پوسته بین مغز و پوست میوهبلوطاست که از آن رنگبژبه دست می‌آ ید.[۱۹]
  • توت: درخت توت در مناطق معتدل و گرم می‌روید که میوه آن مصرف خوراکی دارد و برگ‌های آن ماده رنگ زایی دارد و میزان رنگ دهی آن کم است و از آن رنگ سبز مغز پسته‌ای حاصل می‌گردد.[۲۰]
  • قرمز دانه: بهترین ماده رنگزایی که از حشره‌ای به همین نام تهیه می‌شود. اینحشرهاغلب برروی درختانبلوط،سرو،کاجوکاکتوسزندگی می‌کنند. درآسیا،اروپا،آفریقاوآمریکای جنوبیفراوان است.قرمز دانهرا خشک کرده و به صورت پودر در آب واسیدهای معدنیحل می‌کنند. حاصل، رنگ قرمز خوبی‌است که اگر به جای اسید ازماده‌ای قلیاییاستفاده شود رنگ بنفش به دست می‌آید و از ترکیب با رنگ‌های گیاهی، انواع شیدهای رنگی تولید می‌کند. معروفترین قرمز دانه‌ها؛ قرمز دانه نپال و کاسیل (مکزیک) است. نام علمی این رنگ اسید کار منیک است. انواع قرمز دانه عباتند از: قرمز دانههندی،لهستانی،مکزیکی،ارمنی،کرمورمیلو. برای دندانه قرمز دانه از آبزرشک،قاراو آبانگوراستفاده می‌کنند
  • مطلب فوق از وبلاگ رسمی گروه نقاشی شهرستانهای استان تهران برگرفته شده است.

موافقین ۰ مخالفین ۰ ۹۲/۰۹/۰۵
ف . داستان

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی